torsdag 6 januari 2011

Äktenskap bör inte börja med våldtäkt

Nu var det några dagar sedan jag skrev sist, man kunde ju annars tro att jag skulle vara lite ivrig så här i början av bloggandet i alla fall... men har haft fullt upp med plugget, som inte tar julledigt, och båda mina jobb. Intressanta händelser har lyst med sin frånvaro, förutom att John ringde igår. Han kommer äntligen tillbaka till civilisationen nu i helgen! Efter att ha hört ryktas att han börjar odla skägg ska det bli extra kul att träffa honom och inspektera ;)

Sen var det ju ganska coolt tidigare idag när Martin och jag städade i ett köksskåp och hittade en tunn liten bok med gulnade blad och texten "Bostadsrättsbevis" på framsidan. Den hade tillhört han som köpte lägenheten den 10 maj 1945 och innehöll utöver dåtidens föreningsstadgar och ordningsföreskrifter ("att vid utövande av sång och musik samt användning av radiohögtalare och grammofon hålla fönster och balkongdörrar stängda" m.m.) även en tabell med inbetalda avgifter. Månadsavgiften på vår lägenhet var 73 kr och 60 öre på den tiden. Haha, man kunde ju önska att det fortfarande låg på den nivån... Men det var förstås riktigt dyrt då. Maj 1945, det var ju då Tyskland kapitulerade i andra världskriget, så inte igår direkt.

Jag gillar att läsa gamla böcker och dokument från den tiden, det är ändå bara ett gäng årtionden sen men ett helt universum mellan då och nu. Den skojiga boken Uppslagsbok i sexuell upplysning från 1944 är nog, med sin daterade syn på i princip allt, bland det roligaste jag läst faktiskt: "Hos kvinnan är det koketteri och en längtan att bli förförd, som motsvara stoltheten hos mannen. Långt innan hon är medveten om att hennes organism fordrar en fullständig sexuell förbindelse, erfar hon under puberteten de mest olikartade känslor i unga mäns sällskap. Hon vill behaga och inge åtrå. Men även då hon bland dem, som omge henne, finner en ung man hon ständigt tänker på och som hon tror sig vara förälskad i, är hon inte beredd på en sexuell förening med de offer denna innebär. Ett omedvetet behov att förbli fysiskt intakt hindrar henne från att offra sin jungfrulighet. Endast flickor med abnorm sexuell utveckling äro okänsliga för denna instinkt." Samma bok menar även att det faktum att samhället är mer tolerant mot killar som har sex före äktenskapet än tjejer som har det är "givet av naturlagarna". Annars är nog rubriken "äktenskap bör inte börja med våldtäkt" min favorit. Men det är okej om det ändå skulle råka hända, liksom...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar